Η κοινή ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος και είναι μια από τις πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβεία, σπανιότερα όμως και στους ενήλικες.

Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικούς, περιβαλλοντικούς (ρύπανση, καλλυντικά, φάρμακα, περιβάλλον εργασίας), ψυχολογικούς (στρες), αλλά και από το κάπνισμα (αυξάνει την φλεγμονή).

❌ Φαίνεται ακόμα να υπάρχει συσχέτιση και μεταξύ ακμής-διατροφής, με κάποια συστατικά – τρόφιμα να δρουν επιβαρυντικά. Έτσι λοιπόν προσπάθησε να περιορίσεις την πρόσληψη:

  1. Ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, που τα συναντάμε κατα κύριο   λόγο στα τυποποιημένα προϊόντα και στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  2. Γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα του άπαχου γάλακτος.
  3. Σοκολάτας, καθώς φαίνεται να συνδέεται με κάποια επιδείνωση της ακμής, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί εάν προέρχεται από το κακάο ή από άλλα συστατικά όπως το γάλα ή τη ζάχαρη.
  4. Αλκοόλ, καθώς κάποια ποσότητα αλκοόλης εκκρίνεται μέσω του ιδρώτα στο δέρμα, δημιουργώντας έτσι ένα θρεπτικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη βακτηρίων.

✅ Από την άλλη υπάρχουν και τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής! Αξίζει λοιπόν να προτιμήσεις:

  • Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τη βρώμη, τη γλυκοπατάτα.
  • Φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά οξέα όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τους ξηροούς καρπούς.
  • Να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα ψαριών (τα Ω3 μειώνουν την φλεγμονή), διαφορετικά ίσως ωφελούσε η λήψη συμπληρώματος ιχθυελαίων.
  • Το πράσινο τσάι, που χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, και φαίνεται να μειώνει την έκκριση σμήγματος. Με την κατανάλωσή του ωστόσο μην ξεχνάς την ενυδάτωσή σου, γιατί περιέχει κάποια ποσότητα καφεΐνης (~30 mg).

➡️ Συμπληρώματικά θα ωφελούσε η λήψη προβιοτικών ή ακόμα καλύτερα συμβιοτικών!

Κλείσε το ραντεβού σου για να ξεκινήσεις και εσύ το δικό σου διατροφικό ταξίδι!

Βιβλιογραφία:

  • Ryguta I. et al. (2024). “Impact of diet and nutrition in patients with acne vulgaris”.
  • Daszkiewicz M. et al. (2024). “The relationship between chocolate consumption and the severity of acne lesions – A crossover study”.
  • Wojcik E. et al. (2024). “The therapeutic potential of polyunsaturated fatty acids in the management of inflammatory skin disorders”.
  • Landi J. et al. (2023). “The effects of diet on acne: A literature review”.
  • Dapkevisius L. et al. (2023). “Acne vulgaris topical therapies: Application of probiotics as a new prevention strategy”.

Recommended Posts