Ο καφές είναι μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια για πολλούς, χάρη στο άρωμα, τη γεύση και την ενεργητικότητα που προσφέρει η καφεΐνη.
Ωστόσο, για αρκετούς ανθρώπους η καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες επιδράσεις, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, αύξηση των παλμών ή/ και της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ντεκαφεϊνέ καφές αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.
Πόση καφεΐνη περιέχει ο ντεκαφεϊνέ καφές;
Κατά τη διαδικασία της αποκαφεϊνοποίησης, της εκχύλισης, δηλαδή, της καφεΐνης από τους κόκκους του καφέ, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μειώνεται σχεδόν στο μηδέν. Οι περισσότεροι ντεκαφεϊνέ καφέδες περιέχουν μόλις 0.1% καφεΐνη, ποσότητα που δεν προκαλεί τις διεγερτικές επιδράσεις του κανονικού καφέ.
Πως γίνεται η αποκαφεϊνοποίηση;
Η απομάκρυνση της καφεΐνης πραγματοποιείται με τρεις βασικές μεθόδους:
1. Με νερό (Water Process)
Μια φυσική μέθοδος εκχύλισης, όπου η καφεΐνη αφαιρείται με τη βοήθεια νερού. Είναι απόλυτα ασφαλής, ωστόσο μπορεί να μειώσει ελαφρώς το άρωμα και τη γεύση του καφέ, καθώς απομακρύνονται και κάποιες αρωματικές ενώσεις.
2. Με διοξείδιο του άνθρακα (CO2 Process)
Θεωρείται φυσική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος. Το διοξείδιο του άνθρακα διαχωρίζει αποτελεσματικά την καφεΐνη χωρίς να επηρεάζει σημαντικά τη γεύση ή το άρωμα. Δεν είναι επιβλαβής για την υγεία, αλλά είναι πιο ακριβή διαδικασία.
3. Με οργανικούς διαλύτες (Solvent Process)
Είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος. Ο προβληματισμός γύρω από αυτήν σχετίζεται με το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται χημικοί διαλύτες για την εκχύλιση της καφεΐνης, οι οποίοι, αν και θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι τοξικοί σε μεγάλες ποσότητες, στα τελικά προϊόντα ανιχνεύονται ελάχιστα έως μηδενικά υπολείμματα. Η νομοθεσία ορίζει αυστηρά όρια ασφαλείας, επιτρέποντας μέγιστη συγκέντρωση υπολειμμάτων οργανικού διαλύτη 5 ppm, ποσότητα απολύτως ασφαλής για τον άνθρωπο.
Συμπέρασμα:
Ο ντεκαφεϊνέ καφές, αν και υστερεί ελαφρώς σε γεύση ή/ και άρωμα, θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση και αποτελεί μια ήπια επιλογή για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τη γεύση του καφέ χωρίς τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης. Για όσους επιθυμούν να αποφεύγουν εντελώς τη χρήση χημικών ουσιών, προτείνεται η επιλογή καφέ που έχει αποκαφεϊνοποιηθεί με νερό ή με διοξείδιο του άνθρακα, η μέθοδος αναγράφεται συνήθως στη συσκευασία.
Βιβλιογραφία:
- Shofinita D., et al. (2024). “Effects of different decaffeination methods on caffeine contents, physicochemical, and sensory properties of coffee”.
- Zou Y., et al. (2022). “Distinguishing between decaffeinated and regular coffee by HS-SPME-GC×GC-TOFMS, chemometrics, and machine learning”.





