Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λίγο για αυτή την υπερτροφή. Τι λες;
Πως παρασκευάζεται; Τα αβγά του κυπρίνου ή του μπακαλιάρου, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους αβγοτάραχο αφαιρείται από το ψάρι και ωριμάζει με τη βοήθεια του αλατιού για συγκεκριμένες μέρες. Έπειτα, ανακατεύεται με την προσθήκη λεμονιού, ελαιόλαδου και ψωμιού ή πατάτας για να μας δώσει την αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα. Στο εμπόριο θα συναντήσουμε τον ταραμά σε δύο βασικές μορφές, οι οποίες είναι:
Λευκός ταραμάς Αγνός, ανώτερος ποιοτικά, ακριβός στο εμπόριο Κόκκινος ταραμάςΜε προσθήκη χρωστικών, κατώτερος ποιοτικά, λιγότερο ακριβός στο εμπόριο.
Γιατί να αποκαλέσω τον ταραμά υπερτροφή; Αυτό το αλμυρό συνοδευτικό που δεν παραλείπεται από το τραπέζι μας ή τις ούζο- εξορμήσεις μας στη νηστεία της σαρακοστής περιέχει: Βιταμίνη Α (όραση, ανοσοποιητικό σύστημα, επιμήκυνση των οστών στην ανάπτυξη) Βιταμίνη D (οστική υγεία, καρδιαγγειακή υγεία, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ανάπτυξη των νεύρων, ρύθμιση του ανοσοποιητικού, πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων, ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης) Μαγνήσιο (πρωτεινοσύνθεση, χαλάρωση μυών μετά την σύσπαση, καλή υγεία των δοντιών και των οστών) Φώσφορος (υγεία οστών και δοντιών) Ψευδάργυρος (μεταβολισμός ενέργειας, δημιουργία πρωτεϊνών και νουκλεικών οξέων, ανοσοποιητικό σύστημα, σωστή ανάπτυξη) Βιταμίνη C (προστίθεται λεμόνι κατά την διαδικασία παρασκευής κολλαγόνο, ανοσοποιητικό σύστημα, αντιοξειδωτική δράση, σύνθεση ορμονών) Βιταμίνη Ε: (ελαιόλαδο αντιοξειδωτική δράση)
Ωστόσο μην ξεχνάς ότι ο ταραμάς είναι μια τροφή υψηλή σε αλάτι και θερμιδική αξία. Μην ξεχνάς το μέτρο