Ταραμάς🥣

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λίγο για αυτή την υπερτροφή. Τι λες;

👩🏼‍🍳Πως παρασκευάζεται;
Τα αβγά του κυπρίνου ή του μπακαλιάρου, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους αβγοτάραχο αφαιρείται από το ψάρι και ωριμάζει με τη βοήθεια του αλατιού για συγκεκριμένες μέρες. Έπειτα, ανακατεύεται με την προσθήκη λεμονιού, ελαιόλαδου και ψωμιού ή πατάτας για να μας δώσει την αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα. Στο εμπόριο θα συναντήσουμε τον ταραμά σε δύο βασικές μορφές, οι οποίες είναι:

🔸️Λευκός ταραμάς ➡️ Αγνός, ανώτερος ποιοτικά, ακριβός στο εμπόριο
🔸️Κόκκινος ταραμάς➡️Με προσθήκη χρωστικών, κατώτερος ποιοτικά, λιγότερο ακριβός στο εμπόριο.

❓Γιατί να αποκαλέσω τον ταραμά υπερτροφή;
Αυτό το αλμυρό συνοδευτικό που δεν παραλείπεται από το τραπέζι μας ή τις ούζο- εξορμήσεις μας στη νηστεία της σαρακοστής περιέχει:
🔸️Βιταμίνη Α (όραση, ανοσοποιητικό σύστημα, επιμήκυνση των οστών στην ανάπτυξη)
🔸️Βιταμίνη D (οστική υγεία, καρδιαγγειακή υγεία, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ανάπτυξη των νεύρων, ρύθμιση του ανοσοποιητικού, πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων, ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης)
🔸️Μαγνήσιο (πρωτεινοσύνθεση, χαλάρωση μυών μετά την σύσπαση, καλή υγεία των δοντιών και των οστών)
🔸️ Φώσφορος (υγεία οστών και δοντιών)
🔸️Ψευδάργυρος (μεταβολισμός ενέργειας, δημιουργία πρωτεϊνών και νουκλεικών οξέων, ανοσοποιητικό σύστημα, σωστή ανάπτυξη)
🔸️Βιταμίνη C (προστίθεται λεμόνι κατά την διαδικασία παρασκευής ➡️ κολλαγόνο, ανοσοποιητικό σύστημα, αντιοξειδωτική δράση, σύνθεση ορμονών)
🔸️Βιταμίνη Ε: (ελαιόλαδο ➡️ αντιοξειδωτική δράση)

‼️Ωστόσο μην ξεχνάς ότι ο ταραμάς είναι μια τροφή υψηλή σε αλάτι και θερμιδική αξία. Μην ξεχνάς το μέτρο 😉

Recommended Posts