Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό κάποιων δημητριακών όπως είναι το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Όταν αναφερόμαστε στη γλουτένη εννοούμε ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτενίνης.

Που χρησιμοποιείται; ✅
Η γλουτένη χρησιμοποιείται συχνά ως πηκτικός παράγοντας, ως ενισχυτικό γεύσης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Πότε πρέπει να την αποφύγουμε; ❌

Δεν υπάρχουν ως τώρα αξιόπιστες κλινικες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι απομονώνοντας τη γλουτένη μπορεί να επέλθει απώλεια βάρους, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ασθένεια στην οποία πρέπει να αποφύγουμε την γλουτένη.

Αναφέρομαι στην κοιλιοκάκη που είναι φλεγμονωδής νόσος του λεπτού εντέρου η οποία μπορεί να θεωρηθεί και αυτοάνοσο νόσημα. Συγκεκριμένα, με τη κατανάλωση γλουτένης παράγονται αντιγλιαδινικά αντισώματα που με τη πάροδο του χρόνου καταστρέφουν το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου ‼

➡️ Συνοψίζοντας, εκτός εάν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία ή κάποιος άλλος συγκεκριμένος λόγος, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου🍞✅

Recommended Posts